dimecres, 10 d’octubre del 2007

Conductes

Passivitat

Passiu, inactiu, aturat,... la passivitat implica adaptar-se a allò que els demés volen o fan sense prendre en consideració allò que jo vull.






Agressivitat

Imposar-se sense tenir presents les necessitats o drets dels demés. L'agressivitat ens condueix a l'autoritarisme, a la violència, a voler estar per sobre dels altres, a tenir sempre la raó de tot.





Assertivitat

L'assertivitat és allò que està entre la passivitat i l'agressivitat. Vol dir actuar de manera clara, cuidant els teus interessos de manera honesta i oberta, exercint els teus drets sense trepitjar els altres. L'assertivitat és no tenir por a dir el que sentim i a expressar-ho adequadament.



Davant situacions difícils, com ser més assertiu?

- Dóna a conèixer la teva postura. Digues a l’altre /a com et sents sobre una cosa, o dona-li resposta en relació a fer quelcom. ( Per exemple: no, no faré campana. No, no fumaré, No, no entraré aquí, …)

- Digues els teus motius. Digues a l’altre /a les raons de la teva postura, peticions i / o sentiments. ( Per exemple: no em donen permís, no ho trobo correcte, em sembla perillós, no vull, …)

- Sigues comprensiu. Dóna-li a entendre a l’altra persona que, encara que no hi estiguis d’acord, acceptes que ella pugui tenir una opinió diferent a la teva ( Exemple: “aquesta és la teva opinió, però jo.., Està bé, fes-ho tu, però jo.. Estic d’acord amb tu, però en el meu cas…)